TU Delft zet in op groei naar ruim 40.000 studenten

Tot voor kort was het streven van de TU Delft om niet verder te groeien dan tot 25.000 studenten. Eerdere studies gaven aan dat dat het maximale aantal studenten was dat een stad als Delft kan huisvesten, bij grotere aantallen studenten zou de druk op de leefbaarheid in de stad te groot worden. Veel Delftenaren waren dan ook onaangenaam verrast toen de TU in september 2022 publiceerde door te willen groeien naar ongeveer 40.000 studenten. Er wordt wel gesproken over het bouwen van een student-village om studenten op de campus te huisvesten, en over een multicampus strategie waarbij college en onderzoeksfaciliteiten in andere gemeenten dan in Delft worden gebouwd. Maar van een garantie, of zelfs maar een streven om de druk op Delft te verlagen is nog niets te zien in de officiële berichten.

Belangenvereniging TU Noord en 8 andere belangenverenigingen uit Delft, verenigd in het DOBB-io, hebben een gezamenlijke brief naar Burgemeester en Wethouders gestuurd, met een kopie aan het college van bestuur van de TU. Een kopie van de brief staat ook hieronder.

Inmiddels heeft het AD uitgebreid aandacht gegeven aan de brief en de zorgen van veel Delftenaren over deze groei. Ook de TU Delft heeft al een eerste reactie gegeven. Berichten hierover volgen.