Studentenhuisvesting als projectontwikkeling

DVVHP - M. de Ruyterweg
Bron foto: DUWO

De laatste studentenwoningen aan de Michiel de Ruyterweg zijn opgeleverd. Voor architecten een gegeven dat terecht aandacht verdient.

Trots vermeldt KCAP Architects&Planners het door haar ontworpen gebouw op haar site:

The student accommodation on the campus of the Technical University of Delft offers living space for 303 students. It occupies a complex of two buildings: a new 6-storey, u-shaped building and a renovated historical villa. The new building contains 212 residential units and 15 shared apartments. The renovated villa houses 6 units and 6 shared apartments. The concept and distribution of the residential units reflects the current request for students’ living space. In the future, depending on the market, the units can be adjusted and sold as owner-occupied apartments. With this concept, the design follows a flexible and sustainable approach.

Sinds de oplevering van dit gebouw vallen wij van de ene verbazing in de andere. Oorspronkelijk was het complex enkel bedoeld voor buitenlandse studenten (dit werd zelfs schriftelijk bevestigd door de algemeen directeur van Duwo, Jan Benschop). Afgelopen maand bleek echter dat onder buitenlandse studenten nog nauwelijks vraag naar huisvesting te zijn, aldus Duwo. Het overgrote deel van de opgeleverde woningen wordt namelijk aan reguliere (lees: Nederlandse) studenten verhuurd. Wie herinnert zich niet alle ophef in de afgelopen jaren over het grote tekort aan woningen voor studenten en vooral buitenlandse studenten? Een logische volgende vraag is in hoeverre de vraag naar reguliere studentenwoningen niet eveneens overschat wordt?
En inderdaad, nu blijkt dat Duwo ook daar rekening mee heeft gehouden. Het gebouw is namelijk zo ontworpen dat het eenvoudig aangepast kan worden voor verkoop van appartementen. Een architect doet dat alleen in opdracht. Studentenwoningen zijn eenvoudig samen te voegen, de locatie vlak bij het centrum is ideaal en de kassa kan rinkelen zodra de koopwoningmarkt verbetert. Wil Duwo daarom zo graag in het groen naast de Botanische tuin bouwen? Zijn ook hier studentenwoningen voorzien die straks als koopappartementen verkocht gaan worden?

Hoe groot is de kans dat zich iets vergelijkbaars gaat voordoen bij Pauwmolen? En hoe zit het dan met de parkeernorm? De norm van 0,3 parkeerplaats per woning (of zelfs 0,27 vanwege de aftrek in verband met de, nog steeds denkbeeldige, tramlijn 19) is dan geheel onterecht en de discussie over een parkeernorm van 0,1 voor studenten komt dan helemaal in een ander daglicht te staan. Waar parkeren de toekomstige eigenaren van de koopappartementen? De parkeernormen gelden toch alleen voor nieuwbouw? Dat betekent dat toekomstige veranderingen aan -dan bestaande- gebouwen daar niet hoeven te voldoen. Zoals we altijd al naar voren brachten in de discussie over bestemmingsplannen: studentenwoningen bestaan niet, net zo min als woning-equivalenten.
Een woning is een woning is een woning is ….

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *